SPAC crash: update je portefeuille!

SPAC’s hebben het in de afgelopen maanden zwaar te verduren gehad met dalingen in de aandelenkoersen van bijvoorbeeld ruim 50% ($CCIV). The Motley Fool heeft dat in onderstaande grafiek mooi weergegeven voor 5 populaire SPAC’s. Een grote hoeveelheid SPAC’s die nog geen fusie hebben aangekondigd staan nu op een koers van $10 per aandeel (NAV) of zelfs ruim onder deze bodemprijs van $10. Significante koersreacties op fusie aankondigingen blijven uit en het lijkt er op dat we in een SPAC crisis verkeren. In deze blog leg ik uit wat ik heb gedaan om deze crisis door te komen.

spac crash spacsblog

Veranderen van strategie, hoe?

Het is goed om te weten dat veranderen van je strategie in de huidige marktomstandigheden betekent dat je verliezen moet nemen én dat je vertrouwen moet hebben om deze verliezen weg te poetsen door andere keuzes te maken. Ik heb de volgende stappen genomen om mijn huidige portefeuille te veranderen:

  1. Focus aanbrengen in de portefeuille;
  2. Shortlist maken met SPAC’s die ik absoluut wil houden;
  3. Op zoek naar nieuwe SPAC’s onder 11,50 met meer potentie dan de huidige.

Focus aanbrengen in SPAC portefeuille

Mijn allereerste stap was het bepalen van het maximum aantal SPAC’s wat ik in bezit wil hebben. Omdat ik meer focus wil aanbrengen heb ik het huidige SPAC aantal van 14 gehalveerd naar 7 SPAC’s. Het investeringsbedrag blijft op totaalniveau blijft gelijk.

Veel van de (pre-DA) SPAC’s die ik heb zijn nagenoeg gelijk geprijsd en hetzelfde geldt voor de SPAC’s die op de beurs worden verhandeld. Dit biedt kansen. Voordeel hiervan is namelijk dat je een SPAC kunt vinden met een nog beter management, trust waarde etc. voor dezelfde prijs.

Shortlist

Zoals gezegd zijn bijna alle pre-DA SPAC’s nagenoeg gelijk geprijsd waardoor het de moeite waard is om opnieuw een vergelijking te maken op basis van het management, trust waarde, industrie etc. Ik heb eerst een lijstje gemaakt met SPAC’s die ik absoluut wil behouden voordat ik de markt op ga om nieuwe SPAC’s aan mijn portefeuille toe te voegen. De volgende SPAC’s wil ik (in willekeurige volgorde) sowieso houden:

  1. AJAX: Op papier beste management in mijn SPAC portefeuille. Trust waarde van meer dan $800 miljoen.
  2. CCAC: De SPAC in mijn portefeuille met nog de minste tijd om een fusiepartner te vinden (deadline 10 februari 2022). Ik verwacht daarom op relatief korte termijn een aankondiging. Bovendien is de industrie waar de SPAC zich op richt uiterst interessant (Energy Efficiency, Clean Tech en Sustainability).
  3. CONX: Goed management en grote trust waarde ($750 miljoen) ten opzichte van de andere SPAC’s in mijn portefeuille.
  4. CRHC: Top management met Cohn en Robbins en een trustwaarde van bijna $830 miljoen. Ook deze SPAC was qua trust waarde één van de grootste in mijn portefeuille.
  5. FPAC: De reden waarom ik deze SPAC hou lees je o.a. hier. De voornaamste reden is dat ik minimaal één SPAC wil houden die gericht is op fintech.
  6. PRPB: Top management met Chu (oud directeur van o.a. Blackstone) en een gigantische trust value van bijna $830 miljoen.
Alle overige SPAC’s in mijn bezit heb ik inmiddels verkocht (met verlies) zodat ik mijn positie op de bovengenoemde SPAC’s flink kan uitbreiden!

Nieuwe SPAC's onder de $11,50

Als je aan SPAC’s denkt dan moet je meteen denken aan Chamath Palihapitiya. Chamath wordt gezien als één van de grootste pioniers op dit moment als het gaat om SPAC’s. Zo gaat hij SoFi naar beurs brengen via een SPAC, maar zijn meest bekende beursgang is toch wel de beursgang van Virgin Galactic Holdings Inc. in 2019. De aandelenkoers van Virgin Galactic stond op het hoogste punt (februari 2021) rond de $60 per aandeel!

Waar het voorheen onmogelijk was om een SPAC aandeel van Chamath onder de $11,50 te kopen, is dat door de SPAC crash een ander verhaal geworden. De SPAC crash biedt ook kansen! Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om het SPAC aandeel $IPOF toe te voegen aan mijn portefeuille. Hiervoor is geen nieuw geld aangewend. Het geld van de verkochte SPAC’s die niet op de shortlist terecht zijn gekomen is hiervoor aangewend. $

IPOF heeft een managementteam om te smullen, want naast Chamath zit de voormalig CEO van Twitter ook in het management. En wat denk je van de trust waarde? Maar liefst $ 1,15 miljard! Bovendien heeft $IPOF voor de crash al op een koers van bijna $18 per aandeel gestaan wat weergeeft hoeveel potentie er in het aandeel zit. En dat zonder gerucht of definitieve overeenkomst.

Ben je benieuwd hoe mijn portefeuille er nu uit ziet? Klik dan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *